Αρχική > Η συνέχεια του έθνους, Στα χρόνια του ΔΝΤ > «Αν πάντα ταύτα εφαρμοσθώσιν εντός ενός έτους, η Ελλάς θα ελάμβανεν περίπου την όψιν την οποίαν έχουν της τρελλής τα μαλλιά»

«Αν πάντα ταύτα εφαρμοσθώσιν εντός ενός έτους, η Ελλάς θα ελάμβανεν περίπου την όψιν την οποίαν έχουν της τρελλής τα μαλλιά»

Η φίλη KnowDame απάντησε με τον καλύτερο τρόπο στην αδυναμία μου να εντοπίσω στο διαδίκτυο τα φύλλα της Παλιγγενεσίας, στα οποία αναφερθήκαμε στο προχθεσινό ποστ: με σχόλιό της μας παρέπεμψε στον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων και στα σχετικά φύλλα της εφημερίδας.

Ιδού λοιπόν οι σύνδεσμοι προς τα άρθρα του Réaliste στα φύλλα της Παλιγγενεσίας (1, 5 και 8 Μαΐου 1893). Δεν μπόρεσα να αποφύγω τον… πειρασμό και πρόσθεσα δύο φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα κύρια άρθρα της εφημερίδας εκείνων των ημερών, λόγω του διαχρονικού χαρακτήρα τους. Όλα τριγύρω αλλάζουνε…

Για να δείτε τις σελίδες της εφημερίδας πηγαίνετε στην εξής σελίδα: Παλιγγενεσία. Εκεί, στο πάνω δεξιά μέρος, όπου γράφει «Μετάβαση στη σελίδα:» επιλέξτε τον αριθμό σελίδας (σε έντονα)  που υπάρχει στη συνέχεια μετά από κάθε άρθρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο βελάκια που υπάρχουν πάνω δεξιά για να περιηγηθείτε στην προηγούμενη ή στην επόμενη σελίδα.

[Οι σύνδεσμοι παραπέμπουν σε αρχεία pdf.]

1-5-1893: Réaliste: Οι πατριώται και οι προδόται – Πρώτη Σελίδα [αριθμός σελίδας: 198]

1-5-1893: Réaliste: Οι πατριώται και οι προδόται – Δεύτερη Σελίδα [αριθμός σελίδας: 199]

3-5-1893: Réaliste: Οι γυρολόγοι της εθνικής τιμής – Πρώτη Σελίδα [αριθμός σελίδας: 200]

3-5-1893: Réaliste: Οι γυρολόγοι της εθνικής τιμής – Δεύτερη Σελίδα [αριθμός σελίδας: 201]

4-5-1893: Σ’ αυτό το φύλλο δεν δημοσιεύεται άρθρο του Réaliste. Ιδού όμως πώς αρχίζει το κύριο άρθρο της εφημερίδας [αριθμός σελίδας: 202]:

Ο «φυγάς» ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης και -προφανώς!- πάσα ομοιότητα με σημερινά πρόσωπα και καταστάσεις μόνον τυχαία δεν είναι. Η «συνέχεια»…

5-5-1893: Réaliste: Οι νέοι οικονομολογικοί σεληνιασμοί Πρώτη Σελίδα [αριθμός σελίδας: 204]. Από εδώ «άντλησα» και τον τίτλο του ποστ. Τα «πάντα ταύτα», τα «ουκ ολίγα», είναι οι περικοπές δημοσίων δαπανών:

[Γι’ αυτό σήμερα όλοι μιλάνε για haircut του χρέους;]

5-5-1893: Réaliste: Οι νέοι οικονομολογικοί σεληνιασμοί – Δεύτερη Σελίδα [αριθμός σελίδας: 205] (διαβάστε στην αρχή τον τρόπο με τον οποίο οι… σεληνιασμένοι υπολόγιζαν το Ετήσιο Εθνικό Εισόδημα [το ΑΕΠ της εποχής] – με τους ίδιους αριθμούς που τους υπολόγιζαν οι Γάλλοι!)

6-5-1893: Ούτε σ’ αυτό το φύλλο δημοσιεύεται άρθρο του Réaliste. Πλην όμως τι διαβάζουμε στο κύριο άρθρο [αριθμός σελίδας: 206] της εφημερίδας; Ε, τι;

Θα ενθυμείσθε ασφαλώς τη… ρήση του νυν πρωθυπουργού στην προεκλογική περίοδο του 2009, «Λεφτά υπάρχουν!«. Κάποια απ’ αυτά τα λεφτά ήταν εκείνα που θα εισπράττονταν μετά τις εκλογές και αφορούσαν βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ.

Ε, λοιπόν, ιδού και η διαχρονική συνέχεια του νεοελληνικού έθνους:

Και τότε θεωρούσαν ως πραγματική περιουσία του «έθνους» τα οφειλόμενα και μηδέποτε εισπραχθέντα!

8-5-1893: Réaliste: Το νέον υπουργείον ασπαζόμενον το οικονομικό σύστημα του κ. Τρικούπη – Πρώτη Σελίδα [αριθμός σελίδας: 210]

8-5-1893: Réaliste: Το νέον υπουργείον ασπαζόμενον το οικονομικό σύστημα του κ. Τρικούπη – Δεύτερη Σελίδα [αριθμός σελίδας: 211] (ή πώς η περιστολή της κυκλοφορίας του νομίσματος δεν θα προκαλέση συστολήν των Εισαγωγών…)

Καλές αναγνώσεις!

Και μην μου μελαγχολήσετε!

Το έθνος είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό και -κυρίως- διαχρονικό!

Advertisements
 1. 21 Νοεμβρίου 2010 στο 2:30 μμ

  Ιδού και τα σημερινά «μη εισπραχθέντα όμως, άρα οφειλόμενα, άρα χρήματα, κεφάλαια!»:

  37 δις τα χρέη προς το Δημόσιο – Αδυνατούν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του Υπ. Οικονομικών Το χρέος καλύπτει κατά 1,5 φορά το έλλειμα του 2010!

  «Πάντα τα ποσά ταύτα είναι περιουσία πραγματική του Κράτους…»

 2. 21 Νοεμβρίου 2010 στο 2:56 μμ

  ! ! ! ! ! ! ! ! (άφωνη, αν και το φανταζόμουν) 😆

 3. 21 Νοεμβρίου 2010 στο 3:14 μμ

  Ποιο; Τα 37 δισ. χρεών προς το δημόσιο, που δεν εισπράττονται;

  Βάλε στο λογαριασμό και 20-30 δισ. φοροδιαφυγής κάθε χρόνο που «ξεφεύγουν» πάντα, και μετά ασ’ τους να συζητάνε για το φετινό έλλειμμα των 22 δισ. ή για όλα τα υπόλοιπα.

  Πρόκειται περί ταξικότατου κράτους. Γεγονός που φυσικά αποκρύπτεπται επιμελέστατα από τους πάντες.

  Γι’ αυτό άλλωστε όλοι, από τον πρωθυπουργό («σωτηρία της πατρίδας») ως τον Άνθιμο και ως τους τέως κνίτες της Επιτροπής για τη Σωτηρία (sic) του Λαού και την Ανασυγκρότηση της Χώρας, μιλάνε και λένε τις ίδιες «υπερταξικές» – πατριωτικές – εθνικές μπούρδες.

  Άλλοι εκ προθέσεως, άλλοι εκ συμφέροντος, άλλοι εκ βλακείας, άλλοι γιατί κάτι πρέπει να πουν…

 4. 22 Νοεμβρίου 2012 στο 5:33 μμ

 5. 23 Νοεμβρίου 2012 στο 9:14 πμ

  Ό,τι έπρεπε για την πρωινή ανάταση, έκταση, πρόταση, κάτω!

  Μερσώ πολλαπλώς! 🙂

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s