Αρχική > Η συνέχεια του έθνους, Στα χρόνια του ΔΝΤ > Αχ! Πόσες υπέροχες στιγμές μάς χαρίζει καθημερινά πλέον η γλυκιά μας πατρίδα!

Αχ! Πόσες υπέροχες στιγμές μάς χαρίζει καθημερινά πλέον η γλυκιά μας πατρίδα!

Η σελίδα στο Facebook ονομάζεται «Εθνοσυνέλευση». Στο μπανεράκι τους δεσπόζει ο Στρατηγός [Ένας είναι ο Στρατηγός!]. Από κάτω γράφει:

ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
νέο Σύνταγμα – νέα Ελλάδα

 

Στη σελίδα με τις πληροφορίες, η «δήλωση προθέσεων» καταλήγει στο επικό:

Ελάτε! Ας δώσουμε τα χέρια! Ας ξεκινήσουμε! Ο Μακρυγιάννης, που αντιμετώπισε τη φοβερή αντιορθόδοξη και ανθελληνική Βαυαροκρατία, μας δείχνει το δρόμο! Εμπρός, ας τον ακολουθήσουμε!

Ο Μακρυγιάννης μάς δείχνει το δρόμο;

Ποιον ακριβώς; Αυτόν;

Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης  μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη συνεδρίαση της 13ης Ιανουαρίου 1844 (Τα πρακτικά από την εφημερίδα Η Ταχύπτερος Φήμη της 20ης-1-1844):

«Ο προομιλήσας ανέφερε τον νόμον της Τροιζήνος, ο νόμος ούτος όμως επροσκάλει τους ανθρώπους [σ.σ. τους ετερόχθονες] να αγωνισθούν με ημάς [σ.σ. τους αυτόχθονες] και όχι να κυτάζουν ότε εκτίζαμεν το σπήτι μας και τώρα αφού εδιοίκησαν τόσα χρόνια να ζητούν και τώρα· έφαγαν εκείνοι το σφακτό και ζητούν να κάμουν και τα κόκκαλά του ζάκχαρι να τα φάγουν· ας τα αφήσουν εις ημάς να τα κάμωμεν ζάκχαρι να την πιούμεν δια να πάγουν κάτω η χολαίς.»

Ιδού πως καταγράφει μία άλλη εφημερίδα (Ο Φίλος του Λαού, 19-2-1844), τα λεχθέντα υπό του «αγαπημένου» μας πληρεξουσίου:

«Τον Νόμον της Τροιζήνος [σ.σ. το Σύνταγμα της Τροιζήνος (1827) στο οποίο δεν προβλεπόταν κάποιος διαχωρισμός μεταξύ αυτοχθόνων-ετερεχθόνων όσων αφορά τα δημόσια αξιώματα] τον βάλαμεν κάτω από το στρώμα, ποτέ δεν εμβήκεν εις ενέργειαν. Τι τα φέρετε γύρες, κοντός ψαλμός· όσοι υπηρέτησαν έως τώρα να τραβιχθούν, και να διορθώσωμεν ημείς μόνοι μας, το σπήτι μας, όπου εσάπησεν· ας κυβερνηθώσι και άλλοι τώρα. Εκείνοι έγιναν πρώτοι, ας γινώμεν ημείς τώρα δεύτεροι. Πάντοτε θα φορώμεν ημείς το σαμάρι, γαδάροι είμεθα μάς επόνεσε πλέον το σαμάρι τι έμειναν τώρα; Τα κόκκαλα, εκείνοι έφαγαν το κρέας, αμή και τα κόκκαλα θέλουν να τα υπάγουν εις το Ζαχαροποιείον να τα φκιάσουν ζάχαρι να τα φάγουν και αυτά; Αυτό ούτ’ ο διάβολος δεν το θέλει.»

Ή μήπως αυτόν;

Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, μία ημέρα νωρίτερα στις 12 Ιανουαρίου 1844, είχε πει μιλώντας και πάλι στη Βουλή των Ελλήνων (βλ. εφημερίδες Ο Φίλος του Λαού [14-2-1844] και Η Ελπίς [29-1-1844]):

«Τι θα ειπούν αι ευεργέται μας αι Δυνάμεις; Τους ευχαριστούμεν· δεν είπομεν το εν δι’ άλλο. Όταν ημείς [σ.σ. αυτόχθονες] είχαμεν την αρχήν στο χέρι, ήτο πόλεμος, τώρα ήσαν αι αρχαί εις αυτουνούς [σ.σ. ετερόχθονες], όπου τέτοιωσαν. Αν ήναι να μείνωμεν ημείς νηστικοί, ας πάγη στον διάβολον η ελευθερία. Έφαγαν αυτοί, ας φάμεν και ημείς τώρα.»

Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους! Εμπρός στο δρόμο που χάραξαν οι φαγωμένοι κι οι φαγάνες!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

ΥΓ. Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, που προαναφέρθηκαν, υπάρχουν όλα στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του ιστοτόπου της Βουλής των Ελλήνων (http://catalog.parliament.gr/). Δεν είναι και ό,τι πιο χρηστικό, αλλά με λίγη προσπάθεια…

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Σχόλιο

Σ’ αυτή τη χώρα πάντα ανάποδα, σαν τον κάβουρα. Ίσως να μην γινόταν και διαφορετικά [γιατί όμως;]…

Νόμιζαν, και νομίζουν, πως έχοντας Σύνταγμα, θα έφτιαχναν Κράτος και πως, στη συνέχεια, το Κράτος θα έφτιαχνε κοινωνία… Και σχεδόν δυο αιώνες τώρα παιδεύονται και ξαναπαιδεύονται και ούτε Κράτος, ούτε κοινωνία έφτιαξαν… Και τα Συντάγματα [13 τον αριθμό, αν θυμάμαι καλά] πάντα κενό γράμμα.

Αμ, πατριωτικές μου καρντιές, οι κοινωνίες είναι αυτές που φτιάχνουν τα κράτη και τα συντάγματα. Κι όχι το αντίστροφο. Κι όσο δεν φτιάχνεται κοινωνία στην Ελλάδα, χαΐρι δεν πρόκειται να δούμε…

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s