Αρχική > Καθαρή Επιστήμη, Πρόσωπα > Φαινόμενα παραβίασης της ομοτιμίας

Φαινόμενα παραβίασης της ομοτιμίας

Αντιγράφω κάποιες παραγράφους από το άρθρο του Παναγιώτη Γεωργουδή, «Ελληνες επιστήμονες ξεπερνούν το CERN«, που δημοσιεύτηκε στη χθεσινή [2-1-2013] Εφημερίδα των Συντακτών.

[οι υπογραμμίσεις δικές μου]

Ελληνες επιστήμονες ξεπερνούν το CERN

Μια «επιτραπέζια» πειραματική τεχνική προτείνει ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης που διερευνά καινούργιες δυνατότητες της Φυσικής, θέτοντας ακόμα και φιλοσοφικά ζητήματα για την εναλλαγή παρελθόντος και μέλλοντος

[…] Σε πρόσφατη δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό «Physical Review Letters» η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Πέτρου Ρακιντζή προτείνει έναν καινοτόμο τρόπο πειραματικού ελέγχου του Καθιερωμένου Προτύπου στο πλαίσιο του πεδίου της ατομικής φυσικής, που διερευνά φαινόμενα παραβίασης της ομοτιμίας (atomic parity non-conserving effects). Η έννοια της ομοτιμίας είναι κομβική στη φυσική επιστήμη και τυχόν παραβίασή της με πειραματικά ελεγχόμενο τρόπο ανοίγει νέα επιστημονικά συναρπαστικά πεδία στην επιστήμη.

Συγκεκριμένα, στην ομοτιμία υπάρχουν δύο συστήματα που το ένα είναι κατοπτρικό του άλλου. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτά τα συστήματα διέπονται από τους ίδιους ακριβώς φυσικούς νόμους, δηλαδή έχουν την ίδια κατοπτρική συμμετρία. Με τη σειρά της η κατοπτρική συμμετρία συνεπάγεται πως έχουν τους ίδιους φυσικούς νόμους. Οι φυσικοί νόμοι είναι τέσσερις. Ο πρώτος είναι η βαρυτική δύναμη, που μεταξύ των κατοπτρικών συστημάτων είναι ίδια.

Ο δεύτερος φυσικός νόμος, που αφορά την ηλεκτρομαγνητική δύναμη, σέβεται την κατοπτρική συμμετρία. Ο τρίτος φυσικός νόμος, που σχετίζεται με την ισχυρή πυρηνική δύναμη, επίσης σέβεται την κατοπτρική συμμετρία.

Ο τέταρτος φυσικός νόμος αφορά εκείνη την κατηγορία δυνάμεων που είναι υπεύθυνη για τη συνήθη ραδιενέργεια, όπως τα κατάλοιπα του αντιδραστήρα. Αυτή η κατηγορία δυνάμεων που λέγεται ασθενής πυρηνική δύναμη δεν σέβεται την κατοπτρική συμμετρία απολύτως, την παραβιάζει σε έναν πολύ μικρό βαθμό.

Αυτή η ίδια αλληλεπίδραση παραβιάζει και μία άλλη συνθήκη εκτός από τη συμμετρία του κατοπτρισμού στον χώρο. Παραβιάζει και τη συνθήκη συμμετρίας κατοπτρισμού στον χρόνο. Αυτό πρακτικά θέτει τεράστια φιλοσοφικά και κοινωνικά ζητήματα γιατί σημαίνει ότι μπορεί να εναλλάσσεται το παρελθόν με το μέλλον.

Δηλαδή πρακτικά ένας γέρος μπορεί να γίνει παιδί ή ένα σπασμένο ποτήρι μπορεί να επανασυνδέσει τα κομμάτια του. Οι νόμοι της φύσης σέβονται τη συμμετρία στην καθημερινότητα, στο μακροσκοπικό επίπεδο όμως δεν τη σέβονται επειδή είναι τρομερά μεγάλος ο αριθμός των μικροκαταστάσεων που αλλάζουν. […]

ELLHNIKO-CERN

Ο καθηγητής Πέτρος Ρακιντζής (δεξιά) και ο υποψήφιος διδάκτορας Λυκούργος Μπουγάς

Όου για! Άνευ άλλων σχολίων… 😉

[… εκτός ίσως από κείνη την εναλλαγή παρελθόντος – μέλλοντος… Χμμμ…]

Advertisements
 1. 3 Ιανουαρίου 2013 στο 7:51 μμ

  Αν έχετε την έντυπη έκδοση του χθεσινού φύλλου της «Εφημερίδας», μην σας ξεφύγει το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για την παραγωγή φυσικού αερίου από σχιστόλιθο…

 2. 3 Ιανουαρίου 2013 στο 8:16 μμ

  Οι νόμοι της φύσης σέβονται τη συμμετρία στην καθημερινότητα…

  Χο! Who said that?

  Κι εδώ ταιριάζει ένα χθεσινό «σχόλιο»:

  “[H]e is a barbarian, and thinks that the customs of his tribe and island are the laws of nature.”

  ― George Bernard Shaw, Caesar and Cleopatra

 3. 4 Ιανουαρίου 2013 στο 9:44 μμ

  Ξέρετε, ο κόσμος αυτών των ειδικών επιστημόνων είναι χειρότερος από τις κατινίτσες της γειτονιάς…..αυτό που θα πει κανείς πρέπει να είναι τόσο εξαντλητικά αποδεδειγμένο και επαναλαμβανόμενο πειραματικά, που όταν μιλάει κάποιος για κάτι νέο, φυλάει τα ρούχα του με το ντουφέκι…..
  Κατά τα άλλα ισχύει αυτό που είπε ο Σω ….είμαστε τόσο βάρβαροι, δλδ είμαστε τόσο πρωτόγονοι…..

  Καλησπέρες…

 4. 4 Ιανουαρίου 2013 στο 10:14 μμ

  Ναι, είμαστε βάρβαροι, δλδ τόσο πρωτόγονοι, μόνον όσον αφορά το σύστημα πεποιθήσεών μας. Η τεχνολογία ψιλοδουλεύει καλά, πάντως [με όλα τα μειονεκτήματά της]. Αλλά οι πεποιθήσεις μας, οι θρησκευτικές ή πολιτικές ή κοινωνικές απόψεις του Ανθρώπου είναι για τα μπάζα. Όπως επίσης και οι επιστημονικές του θεωρίες. Ανεξάρτητα απ’ το αν κατασκευάζουν θαυμαστά αντικείμενα, κι αυτές για τα μπάζα είναι…

  Είναι ένα ζητηματάκι αυτό. Απ’ τα πιο σοβαρά…

  Καλό σου βράδυ αγαπητέ!

 5. 4 Ιανουαρίου 2013 στο 11:49 μμ

  Επειδή αρκετά «γαλλικά» άκουσα χτες…

  Το βιβλίο του Linhart είχε πρωτοκυκλοφορήσει μεταφρασμένο στα ελληνικά το ’82. Είχα κατασυγκινηθεί. Πάντα με ενθουσίαζαν οι -μαοϊκοί και μη- διανοούμενοι που συνέπασχαν με τον λαουτζίκο προλεταριάτο.

 6. 6 Ιανουαρίου 2013 στο 11:23 μμ

  Καλησπέρα….
  Δεν είναι θέμα πεποιθήσεων….δεν είναι θέμα επιστημονικών θεωριών….
  Πριν υιοθετήσουν οι δυτικοί τα σύμβολα για τους αριθμούς, δλδ μέχρι τον 13ο αιώνα, τα μαθηματικά ήταν εξωφρενική ασχολία…..ειδικά οι διαιρέσεις…..όποιος ήξερε να διαιρεί ήταν περίπου σαν φωστήρας διδάκτορας….
  Αφού φέρετε στο μυαλό σας την ευκολία αυτών των πράξεων σήμερα και την αίσθηση του αδιανόητου που μας προκαλεί η όχι και τόσο παλιά αδυναμία των ανθρώπων να λύσουν απλά μαθηματικά προβλήματα «του δημοτικού», παραλληλίστε το αυτό με μια φανταστική σκηνή , όπου με τον ίδιο απλό και θαυμαστό τρόπο ο άνθρωπος θα καταφέρει να λύσει π.χ. το πρόβλημα της καταδυνάστευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο….

  Ευσεβείς πόθοι;
  Ίσως…..

 7. 7 Ιανουαρίου 2013 στο 12:00 μμ

  Καλημέρα…

  Άμα δεν λύσει αυτό, και άλλα πολλά, θα «λυθεί»… Δηλαδή θα χαθεί… Η «οικονομία» του σύμπαντος… Ή μαθαίνεις και πας παρακάτω ή βλέπεις τα ραδίκια από κάτω… Παραμένω, ωστόσο, αισιόδοξος…

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s